Dr. Cey-Bert Róbert Gyula író, vallásfilozófus mutatta be legújabb kötetét, a Végvári oroszlánokat nemrég a Diósgyőri vár lovagtermében. A trilógia második részeként megjelenő könyvet Rostás László, Miskolc város főépítésze és Czupper András, az István Nádor Borlovagrend nagymestere ajánlotta az érdeklődőknek a borrend szervezésében.

 

Az 1956-os szabadságharc 60. évfordulóján megjelent könyv, a „Végvári útkeresés” a XVI. századi vitézek hazaszeretetének bemutatásával összeköti a hazáért harcba szálló végvári hősök rendületlen eltökéltségét az ötvenhatos szabadságharcosok vitézségével, áldozatvállalásával.

A cselekmény betekintést nyújt a végvári harcok kegyetlen világába. Az olvasó megismerheti Sólymosdy Imre fonyódi kapitányt és Gyulaffy László csobánci kapitányt, kivételes bajvívó hősöket, és átélheti velük a lesvetések, rajtaütések fortélyosan végrehajtott mozgalmas történeteit. A véres rajtaütések kíméletlen oroszlánküzdelmében a magyar és a török vitézek lelkéből idővel kiégett a gyűlölet salakja, jobban megismerték egymást, megtanulták tisztelni egymás vitézségét, és rájöttek, hogy sok közös vonás köti őket össze gondolkodásukban, szokásaikban, hagyományaikban, népművészetükben, zenéjükben, amely végül is egymás elfogadásához, megbecsüléséhez vezetett.

A regény cselekménye elvisz az Erdélyi Magyar Királyságba élő magyarokhoz, székelyekhez, és megérteti velünk, hogy a magyar lélekben élő érzelemteli Erdély-kép gyökerei visszanyúlnak a XVI–XVII. századig, amikor Erdély a magyar szabadságot, függetlenséget, a magyar feltámadás egyetlen reményét jelentette.

Forrás: BOON  link: http://www.boon.hu/vegvari-vitezek-kozelrol/3269155 )

Videóink:

.

..